17 Ağustos 2013 Cumartesi

ADALET VE ANAYASA TASLAK METİN

ŞİMDİLİK DÜZENSİZ NOTLAR VE BİLDİRİMLER BU ŞEKİLDE.. SİZLERDEN GELDİKÇE ŞEKİLLENDİRECEĞİM.. BİLDİRİMLERİNİZ AŞAĞIDAKİ MADDELERLE İLGİLİYSE NUMARASINI BELİRTEREK YAZIN LÜTFEN.
Adalet, vicdanın temelidir. “Adalet mülkün temelidir” lafı doğrudur ama kapitalistler tarafından yanlış anlaşılmıştır. Sadece evlerimiz, tarlalarımız değil; vücudumuz, fikirlerimiz, emeğimiz, hafızamız, irademiz, arzularımız ve zamanımız da birer mülktür. Kimse kimsenin bedenini, fikrini, emeğini, zamanını zorla ve/veya şartları zorlayarak sömüremez, çalamaz. Kimse kimsenin hafızası, iradesi ve arzuları üzerinde baskı kuramaz. Kapitalizmin inanmak istediğinin tam aksine, esas mülk bunlardır. Bu mülklere sahip çıkıldıktan sonra, zaten hiç kimse kimsenin sırtından artı-değer kazanıp haksız “servet” sahibi olamaz. Herkes emeği, fikirleri, yetenekleri ve gereksinimleri doğrultusunda bilinen anlamıyla “mülk” sahibi de olabilir ama bu “mülk” doğal olarak dengeli ve adil dağılacaktır. 
2.     Şeffaflık, güvencedir.
3.     Anayasa sokaktan çıkmalı, sivil ve net olmalıdır.
4.     Anayasa çoğulcu olmalı, toplumsal barışı yaymalıdır.
5.     Anayasa bir devletin temel kurumlarının nasıl işleyeceğini belirleyen yazılı belgelerdir. Ayrıca kişisel hak ve özgürlükler bu belgede belirlendiği için çoğunluğun yönettiği bir toplumda iktidarda olanların sınırlarını da belirlemelidir.
6.     Anayasa çoğunluk tiranlığının kurulmasını engelleyecek bir devlet organı olmalıdır.

7.     Yargı bağımsız olmalıdır. Adalet bakanı ve Müsteşarı HSYK’da olmamalıdır.

8.     Hukukta kadrolaşmaya engel olunmalı,iktidarın HSYK'ya üyeliği imkansız kılınmalı.
9.     Fırsat eşitliği
10.  Liyakat(Meritokrasi)
11.  Meritokrasi,demokrasi dışı bir rejimdir,hiçbir özgür ülkeye yakışmaz.
12.  Liyakate dayalı bir Kamu yönetimi uygulanması için yazıldı kadrolaşmann ve kayırmann olmadığı fikir vermesi için
13.  Pozitif ayrımcılık
14.  Temsilde adalet.. Seçim barajı
15.  Gelir dağılımı! & Dolaylı vergi!
16.  Mahkemelere adalet talep etmek için başvuran halktan kesinlikle harç parası alınmamalı ücretsiz olmalıdır
17.  Milletvekili dokunulmazlığı kaldırılsın.
18.  Düşünce ve ifade özgürlüğü güvence altına alınmalıdır. Toplantı, gösteri ve örgütlenme özgürlüğü, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne sadık kalınarak uygulanmalıdır.

19.  Basın özgürlüğü sağlansın. Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın.

20.  Din ve vicdan özgürlüğü korunsun, her inanca eşit imkân tanınsın.

21.  Tutuklu öğrenciler serbest bırakılsın.

22.  Özel Yetkili Mahkemeler demokrasiyle bağdaşmaz. Kaldırılsın.

23.  Gizli tanık uygulamasına son verilsin. Yasa dışı dinlemeler kanıt olarak kullanılamasın.

24.  Faili meçhul cinayetler çözümlensin. 

25.  AF……Affedelim birbirimizi. Bağışlayalım. Geçmişin üstüne çekelim bir sünger. Toplum olarak barışmak için önce küs olduğumuzu kabul etmeniz gerekiyor.

26.  CHP eğer gerçekten halkın partisi olmak ve halkın tamamıyla barışmak istiyorsa küslüğümüzü iyi analiz etmeli, Cumhuriyet’i kuran parti olarak özeleştiri yapmalı. Kürt meselesiyle, Dersim meselesiyle, Sivas olaylarıyla, ikna odalarıyla, 27 Mayıs’la, 28 Şubat’la, 27 Nisan’la ve sayamadığımız ama özetle toplumda travmalara neden olan tüm olaylarla ilgili partinin yaptıklarını/yapmadıklarını toplumun saygı duyduğu kişilerle ve evet, akil insanlardan oluşan bir komisyonla incelemeli. Sonucunda özür dilemek gerekiyorsa özür dilemeli; haksızlığa uğradığı ispatlanmışsa halkla paylaşmalı. Geçmişiyle yüzleşmeli, hesaplaşmalı ve bunu şeffaf bir biçimde yapmalı.

27.  Laikler, konjonktürel de olsa, Cumhuriyet’in mağdur ettiği kesimlerle barışmalı. Dindarlar konusunda samimi olduğunu göstermeli. Bunu artık bir siyasi malzeme olmaktan çıkarmak adına gerekli yasa/yönetmelik tekliflerini bizzat laikler vermeli.

28.  Başlangıç olarak başörtüsünün üniversitelerde ve kamu kurumlarında kullanılmasına olanak sağlanmalı.  Kılıçdaroğlu; “Bunlar toplumsal uzlaşma ile çözülür” demiştiniz. İşte o toplumsal uzlaşma gerçekleşiyor. Uzlaşmanın siyasi adımlarını da siz atın.

29.  Kimliklerden dini inanç ibaresi kaldırılmalı.

30 Eğitimde fırsat ve imkan eşitliği şarttır
31.  Eğitim özerk, parasız ve zorunlu olmalıdır. 
32.  Eğitim devlet eliyle yürütülür ve her birey eğitim alma hakkına sahiptir.
33.  Yeni anayasa çalışmaları kapalı kapılar ardından çıkartılmalıdır. Parklarda forumlarda madde madde halka anlatılmalı, tartışılmalı, sokağın sesi dinlenmelidir. Digital dünyada bunu organize etmek hiç de zor değildir.
 34.  hiç kimsenin öteki hissetmeyeceği bir adalet sistemi kurulmalı.

1 yorum:

  1. Bu madde tamamen ayrılmalı. Adalet ve Anayasayı birlikte ele almak çok zor.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.