18 Mart 2014 Salı

INSAN SESI PARMAK IZIDIR

Akustik ya da Ses Bilimi, sesi inceleyen bir bilim dalıdır. Konuşma akustiği ise; konuşma iletişimi için gereken ses dalgalarının insanlar tarafından üretimi, iletimi ve algısını inceler.
İnsanlar ses çıkartmak istediklerinde akciğerlerden gelen hava soluk borusuna dolar ve buradan dışarı çıkar. Soluk borusunun üst bölümünde gırtlak yer alır.  Gırtlakta ses telleri bulunur. Sert lifleri andıran ses telleri tıpkı bir kemanın telleri gibi iş görür. Akciğerlerden gelen havayla titreşir ve insan sesinin çıkmasını sağlarlar.  İnsanlar gırtlak kasları, ağız, dudak ve dişlerinin yardımıyla bu sesleri sözcüklere dönüştürürler. Şimdi bu sesleri nasıl çıkarttığımızı anlamak için aşağıdaki linki tıklayarak izleyin lütfen. Makalenin devamını videodan sonra okumanızı öneririm. Çünkü bu bilgi doğrultusunda, insan seslerinin neden parmak izi kadar karakteristik ve "eşsiz" olduğunu anlatacağım.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-XGds2GAvGQ
Yukarıdaki linkte 4 farklı insanın burun deliklerinden giren kameranın ses tellerine doğru uzandığını ve ses tellerinin hareketlerini gördünüz. Ses tellerimiz var diye, sesimizin sadece o tellerden çıktığını sanmayın. Sesimizi oluşturacak olan havanın akciğerlerimizden hareketlenerek ağzımızdan çıkana kadar geçtiği yapıları sıralayalım:
1. Diafram kası
2. Göğüs kafesi
3. Akciğerler
4. Trakea (soluk borusu)
5. Ses telleri
6. Larynx (gırtlak)
7. Pharynx (geniz)
8. Küçük dil
7. Ağız boşluğu
9. Damak
10.Dil
11. Dişler
12. Burun boşlukları
13.Sinüsler
14. Dudaklar
İnsanın ses karakteri yukarıda sayılan yapılardaki küçücük, milimetrik farklılıklarla, büyük karakteristik farklılıklara dönüşür. Yani kısaca dünyada %100 aynı sese sahip iki insan yoktur. Parmak izi kadar keskin bir kişisel özellik taşır insan sesi ve "SESİM TAKLİT EDİLDİ" iddiası "tek yumurta ikizleri" için bile GEÇERLİ DEĞİLDİR.
Yukarıdaki fiziksel özelliklere kültürel özellikleri de katarsanız -ki onlara da bir kaç örnek verelim; şive, sözcük tonlama ezberi, harflere basma,  yutma, uzatma ya da kısaltma gibi alışkanlıklar; insan sesinin taklidini imkansız kılar.
SONUÇ: Tapelerde "şu olduğu iddia edilen kişi" sözcüğü sosyal ve vicdani olarak geçersizdir. Hukuki bir terimden öteye geçemez. Örneğin Bilal olduğu iddia edilen kişinin sesi Bilal'dir. Doğruluğunu ya da asılsızlığını tarafsız stüdyolar anında tespit edebilir. O nedenle "O SES BANA AİT DEĞİL" iddialarını geçelim bir kere bir kalemde. O sesler, iddia edilen isimlere aittir. Zaten hepsi de işin başında bu yönde kıvırmalara kalktılarsa da sonunda seslerin kendilerine ait olduğunu kabul etmek zorunda kaldılar. Etmeyenler için ise bu makale yardımcı olur sanırım :)
meraklısına not (attila ilhan ustadan mülhem): aşağıdaki linkte sesin çıkması ve karakterinin oluşması hakkında bilgi verecek bir video daha bulacaksınız.
http://www.youtube.com/watch?v=wYeauSxXSBA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.